2008. december 28., vasárnap

2008, visszapillantás

Idén bemutatott filmek, amiket láttam... A kedvenceket dőlt betűvel szedtem, a linkekben pedig csak saját kritikák szerepelnek, kivéve, amikor Dö kritikái.
Január
Jött minden idők legdrágább zombifilmje, a Legenda vagyok, nekem tetszett, kritika itt. A Red Road hidegségével és naturalizmusával egyszerre fájt a szemnek és a szívnek, kritika itt. A plasztik szerelemről két bejegyzéssel alább olvasható a kritikám. Aztán volt idétlenkedős véres horror, a Bárányok harapnak, ez csak néha volt vicces. Megint gyakni indult a Halál a Ragadozó ellen, egy számomra értékelhetetlenül rossz horrorocskában. És persze az év egyik legszebb filmje, a Vágy és veszeklés is e hónapban lett bemutatva, kritika itt.
Február
Jött a Fűrész IV., amit én spec. már rég nem értek, azt hiszem, nekem ez az egész magas, vagy egyszerűen túlságosan nem érdekel már, kb. a 3. óta, Dö összegzése itt. Újra aprított Rambo, kellemes, nosztalgikus érzések közepette csodálhattuk az ellen lerobbanó fejét, a kritikák áradoztak, hogy milyen merész, és igazából rám is rám fért némi aprítás. A Cloverfieldtól eléggé féltem, kritika itt. Tim Burton vizuális orgiával kényeztetett minket, és persze a sugárban spriccelő vérről sem feledkezett meg a Sweeny Toddban, kritika itt. Kissé túl lassú, néha kissé túl művészkedő, mégis nagyon hangulatos és hatásos western a Jessie James meggyilkolása, nem mellesleg jutalomjáték volt Brad Pittnek.
Március
Az évem legfantasztikusabb filmélménye volt az Ádám almái, mindenkinek bátran ajánlom tiszta és gyönyörű alkotás arról, hogy vajon mi a jó meg a rossz. Jött a Szupergagyi Hipervándor, kritika itt. És persze a meghökkentő Cohen-remekmű, a Nem vénnek való vidék egy halom olyan képpel, amit most is tisztán látok magam előtt, annyira bevésődtek. Kellemes levezetésnek itt volt a Juno, kritika itt. Ja, és volt még egy vicces, a jobbak közül való animációs film, a Horton, Dö kritikája itt, az Enyém meg itt.
Április
Egész jó akciófilmet láthattunk Dennis Quaid főszereplésével, ez volt a 8 tanú. Illetve láthattunk egy jóval klisésebb krimit Keanu Reeves-szel, ez volt Az utca királyai, kritika itt. Jött a Börtönvonat Yumába, amiben szerintem minden meg volt, ami egy westernhez kell spagettistul, drámástul, hangulatostul. Aztán itt volt az év legklasszabb CGI szenzációja, a megalaza Vasember, a remek humorú Downey Jr.-ral.
Május
Pörgött a Totál Turbó, a Watchowski-fivérek megmutatták, hogyan képzelik a modern gyermekfilmet, hát meglehetősen színesen. Visszatért Indie, és visszatérése nem is sikerült rosszul, rövid írás itt. Chan-wook Park bosszúfilm helyett romantikus komédiát készített nekünk 2008-ra, amit eléggé élveztünk (Cyborg vagyok, amúgy minden oké), kritika itt. És ott volt az Erőszakik, az évem egyik legkellemesebb komédiája, Bruges-be akarok menni, valaki vigyen innen el!
Június
Meseszép kosztümökben csodálhattuk Natalie Portmant és Scarlett Johanssont A másik Boleyn-lány című történelmi filmben, kritika itt. Össze-vissza urga-bugrált Hihetetlen Hulk, amúgy nem volt rossz akciófilm, bár a Vasemberhez nem ért föl. Mark Wahlberg futott a szél elől, még ha olykor azt is kívántuk, bár érné utol, nem tette, ez volt a Happening. Angelina Jolie megmutatta nedves idomait és vagány műtetkóját a humoros, morbid, de főleg látványos Wanted-ben, rövid írás itt.
Július
A Hancock-kal bizonyította Will Smith, hogy őt tényleg nagyon imádják, hisz még ezzel a közepes akciófilmmel is szép sikert tudott aratni. Itt volt a Kung-fu Panda a Dreamworkstől, ami sok szempontból méltó ellenfele volt a Pixar-nak (animáció minősége, humor), bár néhány szempontból meg elmaradt tőle (történet, karakterek, szívmelengetés). A Banki melóval Jason Statham ismét visszaszerzett valamit az agyatlan filmekben való szereplések miatt elvesztett becsületéből, mert egész korrekt rablófilm volt, kritika itt. A Mamma Mia elég színes, kedves és vicces volt ahhoz, hogy ne csak a szüleinknbek tetszen. A Ne szórakozz Zohannal viszont egyáltalán nem volt eléggé vicces, kritika itt. Wall-e fölolvasztotta a jeget mindannyiunk szívén, szerintem minden idők legjobb 3D animációs filmjét üdvözölhettük benne, kritika itt. Az X-akták – Hinni akarok-nak pedig sikerült egy kicsit még a Happeninget is alulmúlnia borzongásban. A Mély harapás meg szerintem az év legjobb horrorfilmje volt!
Augusztus
Megérkezett a várva-várt Sötét lovag, és hát ugye nem kell ecsetelnem, mindenhol imádták, köszönjük a páratlan élményt, Heath Ledger! Eddie Murphy szerencsétlenkedett a nagyon szerencsétlen Üresfejűben, ami talán tényleg az év legcikibb mozija volt. Del Toro rendező ismét megmutatta impozáns maszk-apparátusát a Hellboy 2-ben, csalódnunk itt sem kellett, ráadásul a stáblista tele volt magyar nevekkel, köszi Etyek. A Zsenikémről majdnem megfeledkeztem, Steve Carrel elég vicces és volt még robbantgatás is.
Szeptember
Stiller jókora Trópusi Vihart kavart eredeti és megnyerő vígjátékával, itt sokkal több robbantgatás volt. Aztán jött a Dan és a szerelem, aranyos, bár nem túl emlékezetes szerelmes komédia, Steve Carrel másodszor, kritika itt. Láthattuk a Fél Nelsont a zseniális Ryan Goslinggal. A klónok háborújából pedig egész jó videójáték lehetett volna, ott még a sztori is tökéletesen elment volna, mégis erőltették, hogy ez márpedig mozifilm. Kellemes karatéjozós csoda volt a Tiltott Királyság, amelyben végre együtt szerepelt Jet Li és Jackei Chan, kritika itt. Nagyon morbid dolog volt a Zöld hentesek, a zseniális Dán filmgyártástól ezt is lenyeljük.
Október
Shia LaBeouf sokat szaladt és félt, a film ettől még nem tudott túl eredeti lenni, a Sasszemről van szó egyébként, kritika itt. Jött a Zuhanás, ami körülbelül olyan volt, mint A Faun labirintusa, csak másképpen szép. A Tükrökben Alex Ajának nem sikerült megvillantania tehetségét, illetve közel sem annyira, mint a Magasfeszültségben, amit imádtam. Az Ananász Expressz röhögésmércéje egész jó értékeket mutatott, kritika itt. A Tekerd vissza haver meg szerintem kissé túlértékelt, bár nem csapnivaló fílgúd mozi volt.
November
D-War=Nagyon hülye, nagyon rossz vicc.
December
Ezen még van három napom gondolkodni... Na jó, elfogyott a mozipénzem...
Összességében
Nem volt még olyan filmes év, amikor ennyire feszesen követtem a bemutatókat, de nagyon élveztem. Ha lehet, 2009-ben igyekszem még naprakészebb lenni, több és jobb kritikákkal jelentkezni. Szerintem amúgy jó év volt, jövőre is legalább ilyet! Hamarosan írok arról, miket várhatunk, ill. miket várok.

3 megjegyzés:

megat írta...

I think your blog is really interesting ... especially this post :)

_renton írta...

Thanks, at first I tought, you are a spam robot, but then I realized: you have a blog with interesting photos!

_renton írta...

Reklámokkal beszélgetek, közel a vég.


Nem csak mozis blog - 2011

e-mail: kasafero@gmail.com